Митьо Очите е непреходен. Или поне така излиза, ако се направи

...
Митьо Очите е непреходен. Или поне така излиза, ако се направи
Коментари Харесай

Възход и падение на МВР в `мандата` на Митьо Очите

Митьо Очите е вечен. Или най-малко по този начин излиза, в случай че се направи параленост на " мандата " му по черноморския регион с този на полицейските шефове, оглавили и напуснали Министерство на вътрешните работи с гневна скорост. 
 Свързаната с Очите Аркус в действителност не охранява митниците и пристанището в Бургас  Престъпността в Бургас и Варна е най-голяма, а полицията - най-слаба  Четири пъти по-малко регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи предлага Световната банка
Неотдавна разбор на Световната банка сложи Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас на едно от последните места в страната по разкриваемост на закононарушенията. И надлежно - региона с огромна централизация на престъпността. 

Следите на Димитър Желязков като част от подземния свят могат да се проследят още от края на 90-те години, когато той стартира " кариерата " си като част от империята ВИС на братята Васил и Георги Илиеви. Групировката започва с " бизнес " точно по Черноморието, като в полезрението им попада туристическият бизнес, търговията със зърно, транспортните услуги, като принадлежности за преодоляването им са познатите и през днешния ден изнудване, рекет, побой. 

Желязков се набива " на очи " в медиите, когато Министерство на вътрешните работи съумява да разбие групата му за търговия и разпространяване на опиати. В този интервал през Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - Бургас минават няколко началници. Министрите в Министерство на вътрешните работи също са няколко.

През 2007 година шефът на групата за противопоставяне на разпространяването на дрога в Бургас Милен Димитров  придобива известност с шумната акция против Очите, след която Желязков влиза в пандиза за 4 години. Тогава той подписва съглашение с прокуратурата по обвиняване за управление на проведена незаконна група за разпространяване на опиати.

В този интервал вътрешен министър в държавното управление на тройната коалиция е Румен Петков,  който беше забъркан в поредност от кавги, свързани с наркоразпространението - от обвиненията за разтягане на политически чадър над наркотрафиканта  Будимир Куйович , до срещата с братя Галеви посредством посредничеството на тогавашния консултант в ДАНС Алексей Петров , за която намира се твърди, че тримата разискали преразпределението на наркопазара у нас. Всичко това докара до оставката на Петков и заместниците му през 2008 година.

Заради приноса му към интервенцията против бандата на Очите през февруари 2008 година с револвер " Аркус " (иронично, така се споделя и компанията на Бенчо Бенчев, в която Митьо Очите е назначен като съветник, бел. ред.) е награден тогавашният началник на Окръжната прокуратура в Бургас Светлозар Костов , който по-късно стана печално прочут по проваленото дело " Октопод ". 

Две години след разбиването на групата на Очите и година след оставката на Румен Петков на власт идва държавното управление на ГЕРБ. Новият вътрешен министър Цветан Цветанов  повишава служителя на реда Милен Димитров, " озаптил " Очите, в шеф на Областната дирекция на МВР-Бургас. След рухването на държавното управление през 2014 година обаче Димитров е заменен от новия вътрешен министър в държавното управление на Пламен Орешарски Цветлин Йовчев . По това време основен секретар на Министерство на вътрешните работи става Светлозар Лазаров  - съученик на Милен Димитров, шурей на зам. вътрешния министър при Станишев Камен Пенков  и понастоящем народен координатор на " Атака ". Както стана ясно по-късно, не " Аркус сигурност Бургас " ООД на Бенчо Бенчев, а свързаната точно с Камен Пенков Агенция за сигурност " Скорпио " ООД охранява митниците в Бургас. 

След отстраняването на Милен Димитров от ОДМВР-Бургас - по обясненията му заради спор с министър Цветлин Йовчев около аферата " Червей ", през 2016 година той също влиза в охранителния бизнес, оглавявайки „ АБ Солюшън Секюрити ” ООД. В нея той е съучастник на латвийския бизнесмен Андрейс Члаидзе, който пък посредством друга компания " Аватари " е съучастник на някогашния общински консултант от Бургас Георги Янев  - преди този момент на управителен пост в „ Аркус сигурност ” на Бенчо Бенчев.

По време на второто държавно управление на ГЕРБ Очите към този момент е излежал присъдата си и от 2012 година още веднъж " шета " по Черноморието. Оттогава до акцията против групата му на 2 август 2018 година, в Министерство на вътрешните работи сякаш са заети повече с кариерното развиване на избрани чиновници, в сравнение с с бизнеса на някогашния висаджия.

Новият началник на полицията в Бургас е Георги Костов , който през ноември 2014 година се издига до зам. основен секретар на Министерство на вътрешните работи в държавното управление на Орешарски, от март 2015 година е основен секретар, а през май 2017 година оглавява Агенция " Митници ". По време на стрелбата между групата на Очите и Божо Кравата в Слънчев бряг, Костов е измежду първите, които стартират версията за битова кавга сред двете групи. Според него враждата е зародила след " спор за паркомясто ". По това време ОДМВР-Бургас към този момент се оглавява от  Калоян Калоянов , който преди този момент (от 23 април 2009 година до 12 ноември 2014 г.) е заместител на Милен Димитров. 

Тезата се повтаря поредно и от премиера Бойко Борисов , и от тогавашния нов вътрешен министър Румяна Бъчварова . Борисов дефинира случая като " една махленска кавга на претендент шурей с някогашен пандизчия, следващ случай за паркомясто ”, а Бъчварова декларира, че не знае да има политически чадър над Очите и декларира, че бизнесът му е чист.

Една седмица по-късно обаче основният прокурор Сотир Цацаров (на 17 юни 2016 г.) опроверга тези изказвания: " Чуха се разнообразни думи за станалото на 8 юни в Слънчев бряг. Според мен аргументите би трябвало да се търсят в това, че не можем да приказваме за спор за паркомясто - пресата вкара сполучливото определение за наркомясто. За нас това е спор за място, под което разбирам спор за територия, източник на приходи от незаконна активност. "  

От новите разкрития след случая с Очите излиза наяве, че бившият директор на " Криминална полиция " в регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас  Иван Владимиров  е сегашен шеф на Димитър Желязков - Митьо Очите във компанията " Аркус ". По време на престоя си в Министерство на вътрешните работи той е имал " взимане - предоставяне " с Очите, както и откакто излиза от системата на Министерство на вътрешните работи. По " инцидентно " стичане на събитията синът на Владимиров е зам.-директор на Бургаския затвор, където Очите излежа присъдата си. 

Очевидно, няколко години по-късно, новото управление на Министерство на вътрешните работи при новото държавно управление на ГЕРБ, към този момент е на друго мнение за " бизнеса " на Митьо Очите. Вътрешният министър Валентин Радев приказва за " групата на Митьо Очите " и опровергава тезата за теч на информация по време на акцията: 

" Ако беше изтекла информация щеше ли той (Желязков, бел. ред.) да отиде в Гърция, в Турция и да го хванем там? ".

Според Младен Маринов, който се издига в Министерство на вътрешните работи в мандата на Светлозар Лазаров, първо като зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи, после като шеф и най-после с декрет на президента Румен Радев става основен секретар на Министерство на вътрешните работи, полицията продължава да работи интензивно по групата на Очите на територията на Бургас. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР